Uw verhuurder weigert de borg terug te betalen of
rekent onterecht kosten. Wat zijn uw rechten?
Huurrecht > borg terugkrijgen na einde huurcontract
Wanneer u uw huurcontract beëindigt, verwacht u uw borg terug te krijgen. Helaas komt het vaak voor dat verhuurders de borg inhouden of onterecht kosten rekenen. Wat zijn uw rechten en hoe kunt u ervoor zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft?
De borg is een bedrag dat u bij aanvang van het huurcontract betaalt als zekerheid voor de verhuurder. Dit bedrag dient om eventuele schade aan de woning of openstaande huurkosten te dekken. Zodra de huurperiode eindigt en u de woning in goede staat oplevert, heeft u recht op volledige teruggave van de borg.
Volgens de wet moet de verhuurder binnen een redelijke termijn – meestal 30 dagen – de borg terugbetalen, tenzij er gegronde redenen zijn om (een deel van) het bedrag in te houden.
Helaas hebben veel huurders te maken met problemen rondom de teruggave van hun borg. De meest voorkomende situaties zijn:
Onterecht ingehouden borg – De verhuurder houdt de borg zonder duidelijke reden in.
Beschadigingen die er al waren – Kosten worden in rekening gebracht voor schade die al bij aanvang van de huur aanwezig was.
Onterechte schoonmaakkosten – Extra kosten worden gerekend terwijl de woning schoon is opgeleverd.
Geen onderbouwing – De verhuurder geeft geen facturen of duidelijke reden waarom de borg wordt ingehouden.
Traag of geen reactie – De verhuurder reageert niet op verzoeken om de borg terug te betalen.
Als uw verhuurder weigert de borg terug te betalen, zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen:
Stuur uw verhuurder een aangetekende brief of e-mail met een duidelijk verzoek om de borg terug te betalen. Vermeld hierin:
Uw naam en adres
Het huuradres
De datum van beëindiging van het huurcontract
De reden waarom u recht heeft op terugbetaling
Een deadline (bijvoorbeeld 14 dagen) om de borg alsnog over te maken
Zorg ervoor dat u bewijzen heeft van de staat van de woning bij oplevering. Dit kunnen foto’s, video’s en een inspectierapport zijn. Ook communicatie met de verhuurder kan dienen als bewijs.
Soms helpt het om in gesprek te gaan met de verhuurder of een bemiddelaar in te schakelen. Een onafhankelijke partij kan mogelijk tot een oplossing komen zonder dat juridische stappen nodig zijn.
Als de verhuurder blijft weigeren, kunt u juridische stappen overwegen. U kunt een zaak starten via de kantonrechter of een juridische dienstverlener inschakelen.
Bij Legalec begrijpen we hoe frustrerend het kan zijn om uw borg niet terug te krijgen. Wij helpen u door:
Uw situatie juridisch te beoordelen – We kijken naar uw huurcontract en bewijsmateriaal.
Een sterke juridische brief op te stellen – Een formele ingebrekestelling kan vaak al voldoende zijn om uw verhuurder te laten betalen.
Bemiddeling en onderhandeling – Wij nemen contact op met uw verhuurder om tot een oplossing te komen.
Juridische stappen te ondernemen indien nodig – Mocht het nodig zijn, dan helpen wij u met het starten van een juridische procedure.
Met Legalec staat u er niet alleen voor. Wij zorgen ervoor dat u juridisch sterk staat en verrassingen voorkomt. Heeft u hulp nodig bij een juridisch conflict? Neem contact op en ontdek hoe wij u kunnen helpen.
Lees verhalen van succesvolle juridische bijstand en onze klanten.
Bij Legalec staat uw zaak nooit in de wachtrij. Elke vraag, elk detail krijgt onze volledige expertise en toewijding, omdat u het allerbeste verdient.
Legalec's team bestaat uit toegewijde top juristen met jarenlange ervaring. Samen brengen we diepe expertise naar elke zaak, waarbij kwaliteit en inzicht altijd voorop staan.
Uw juridische zekerheid, zonder vertraging.
Altijd aan uw zijde, dag en nacht. Tel: +31 85 303 1091
Door de brochure aan te vragen komt u meer te weten over onze dienstverlening. Ook kunt u kiezen voor een gratis demo.